2016.03.23
Sunt consternat, văzând efective de jandarmi azi prin oraş mi-am adus aminte cum arăta Bucureştiul la sfârşitul anului trecut când ciobanii s-au manifestat agresiv pe străzile capitalei.
Sunt deja îngeraşi acolo sus în cer, care ne veghează de acolo pentru că noi, oamenii maturi, de multe ori nu spunem ceea ce trebuie spus. Din păcate, Ionuţ are un alt prieten în rai, un copilaş care trebuia să se pregătească pentru Paşti, împreună cu părinţii săi. A avut o singură “vină”... săptămâna trecută s-a dus la joacă undeva lângă satul natal...
Săptămâna trecută în localitatea Seleuş din judeţul Mureş s-a întâmplat din nou o tragedie cauzată de câini, de această dată, de câinii de la o stână. Un copil de 9 ani, care s-a jucat pe lângă o stână aflată la doar 300 de metri de localitatea respectivă, a fost sfâşiat până la moarte de patru câini aparţinători stânei respective, care nu erau supravegheaţi. Îngrozitor!
Nu este primul caz de acest fel, care se întâmplă în Mureş. Din păcate, sunt numeroase astfel de cazuri de atac înregistrate şi în judeţul Harghita, zona din care provin eu. Dealtfel, la începutul acestui an, si WWF a semnalat un astfel de incident, produs în Munţii Ţarcu. O turmă de zimbri din Armeniş a fost atacată de o haită de câini, şi au fost ucise patru exemplare. Şi oare câte cazuri au existat, despre care nu ştim pentru că acestea sunt semnalate, din păcate, doar de către presa locală...
Am mai scris la sfârşitul anului trecut pe pagina mea de Facebook, iar acuma scriu din nou: reglementarea câinilor de stână trebuie reanalizată în regim de urgenţă! Ministrul Agriculturii trebuie să ia o poziţie fermă în legătură cu acest fapt, o poziţie care se bazează pe opiniile experţilor în domeniu, nu pe nişte scandaluri artificiale. Ministerul Mediului trebuie să spună din nou răspicat: De ajuns! Această situaţie nu mai poate continua!
Problema limitării numărului câinilor de stână în România datează încă din 1951. O variantă mai restrictivă din 1976 a apărut şi în legea adoptată în 1996. Aceleaşi reglementări au fost incluse şi în actul normativ adoptat anul trecut, care a modificat legea vânătorii din 2006, şi care a limitat numărul de câini pe care ciobanii au voie să-i crească la stână. Astfel, ciobanii puteau să aibă la stână doar un singur câine, turmele de la deal doi câini, iar cele aflate la munte cel mult trei câini. Oamenii de la Garda de Mediu au avut curajul să verifice, dacă legea a fost aplicată, însă imediat au apărut noi probleme. La câteva luni după adoptarea noilor reglementări ciobanii au venit pe străzile capitalei, şi imediat guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a suspendat restricţiile menţionate mai sus.
Am pus întrebarea şi atunci, o pun şi acuma: de ce nu îi consultă pe experţii din domeniul biodiversităţii în problema situaţiei anormale privind paza cu câini a turmelor de oi? Sau poate spitalele... sau pe apropiaţii celor atacaţi? Cine îşi asumă responsabilitatea în cazul decesului copilului din Seleuş?
Doamnelor şi domnilor, dialogul cu societatea nu înseamnă doar o decizie luată în urma temerii de ciobanii revoltaţi în stradă! Înainte să suspende anumite restricţii, un guvern responsabil analizează situaţia din toate unghiurile posibile, consultă toate părţile implicate, şi nu ia decizii populiste doar ca să scapă de presiune.
Mai ţinem minte câţi oameni au trebuit să sufere până să fie adoptată legea câinilor vagabonzi? Oare câţi oameni trebuie să moară, să sufere până ca situaţia câinilor de la stână să fie reglementată într-un mod corect?
Korodi Attila, deputat UDMR
23.03.2016
<< Vissza